20 Aug 2010

Penyelewengan Wahabi


blog abu syafiq.com berkata:Kenapa nak marah bila ulama Islam sebut di Perlis ada manusia yang berfahaman Wahabi? Bukankah memang ada pengamal ajaran Wahabi di Perlis tu? Sebenarnya bekas MB Perlis dulu pun sudah mengaku dirinya sendiri sebagai Wahabi. Bahkan dia sendiri mendakwa di Perlis ada pengamal ajaran Wahabi cuma katanya pengamal ajaran Wahabi di Perlis tidaklah ramai sangat.

Untuk mengatakan Perlis tidak ada Wahabi adalah perkara yang tidak realiti kerana beberapa pemimpin utama Perlis pun bangga dan mengaku mereka adalah Wahabi dengan mengatakan "SAYA WAHABI" daripada mengaku diri "SAYA MUSLIM" mereka sendiri ubah dan mengaku "SAYA WAHABI". Wahabi juga mendakwa Allah serupa dengan manusia iaitu Allah duduk atas kerusi, Allah bersifat dengan sifat yang lemah dan buruk dan pelbagai lagi.

rujuk juga:

1. Sejarah Wahabi
2. Perkataan Ulama' Nusantara tentang Wahabi
3. CIRI-CIRI GOLONGAN SALAFIYYAH WAHHABIYYAH


Siapapun mereka perhatikanlah kata-kata ini:

Mereka bersikap "taqiyyah"(berpura-pura) apabila dirasakan perlu. Fatwa mereka berbeza apabila bercakap di hadapan masyarakat umum dengan pengajian khusus bersama mereka. Ingatlah...Apabila mereka sedikit dan tidak berkuasa, mereka melaungkan slogan "Berlapang dada", namun apabila mereka ramai dan berkuasa mereka melaungkan slogan "Meghilangkan Bid'ah" [Sikap ini diambil berdasarkan kata-kata para ulama' Mekah yang memerhatikan sikap Wahhabi di Mekah sewaktu ia mula-mula berkembang sampai kini. [Penyelewengan Fahaman Wahhabi]


Wallahua'lam


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...