30 Jul 2012

Rohingya Perlukan Keadilan Dunia


BUkan sedikit kekejaman yang di lakukan keatas UMAT ISLAM ROHINGYA di Arakan , Burma.
Sukan OLIMPIK yang beritual ALA-ALA YAHUDI DAN DAJJAL menutup tabir KEKEJAMAN keatas BANGSA MANUSIA.
Beberapa siri berita yang kedengaran dari dada-dada ahbar serta media internet kelihatannya ada yang semakin mengapi-apikan permusuhan agama ini. Permusuhan ini seolah -olah dicaturkan tangan-tangan yang memang mahu melaga-lagakan agama sehingga menimbulkan permusuhan dan kebencian agar akhirnya ISLAM yang dimangsakan . Junta BURMA secara tiada perikemanusiaan tetapi sah disisi undang-undangya melaksanakan PEMBUNUHAN BERAMAI-RAMAI masyarkat ISLAM ROHINGYA. Percaturan ini juga dilihat semakin pelik apabila Aung Su Kyi yang dahulunya lebat memperjuangkan DEMOKRASI diam seribu bahasa...dan terbaru mengeluarkan kenyataan tidak menyokong PENINDASAN MELAMPAU - TIADA KEMANUSIAAN serta UNDANG_UNDANG RIMBA JUNTA BURMA kepada rakyatnya sendiri.

Kelihatannya negeri-negeri ASEAN seperti melihat wayang gambar sahaja. Tiada lagi suatu bentuk bantuan yang konkrit dalam mencegah  PENCABULAN HAK ASASI MANUSIA secara terang-terangan keatas manusia . Bukankah wajar PEPERANGAN di lakukan ke atas BURMA sebagaimana IRAQ dan AFGHANISTAN?? Perkara ini tidak akan berlaku sebab yang menang di sini adalah BUDDHA dan bukannya ISLAM. Matlamat peperangan di IRAQ dan AFGHANISTAN adalah menghancurkan kekuatan ISLAM. Apa yang berlaku di BURMA dipersetujui para pemuka KUFFAR yang mahukan ISLAM di HINA di BULAN RAMADHAN yang mulia ini.
Begitulah sukarnya menggeggam ISLAM buat para penganutnya. Hadis Nabi di akhir zaman ini begitu pahit untuk diamalkan. Mereka yang tegar diuji sahaja akhirnya menikmati kemanisan IMAN . Yang cepat mengalah akan mengikut apa yang ditawarkan DAJJAL. Walaupun dilihat seperti syurga tawaran mereka namun disisi ALLAH itulah neraka akhirnya.
Kita usah berhenti berdoa kepada ALLAH buat sekalian umat ISLAM yang ditindas di NUSANTARA khususnya dan DUNIA umumnya . Bermula dari Pattani, Sulu, Mindanau, Burma, Checnya, Iraq, Afghanistan, Syria, Palestin, Amerika, Afrika, SOmalia...Ya ALLAh betapa kami tidak mampu melainkan mengharapkan petolongan MU keatas bentuk kezaliman terncang ini .
Sentiasalah kita bersangka baik kepada ALLAH AZZAWAJALLA...Teruskan mendoakan di waktu mahu berbuka dan saat bersahur. Agar ALLAH bantu semua UMAT ISLAM dan kuatkan IMAN kita serta matikan kita di akhir zaman yang penuh dengan fitnah ini dengan KHUSNUL KHATIMAH

Di antara kekejaman yang dilakukan ke atas mereka :
a)      Tidak mengiktiraf kerakyatan mereka, dinafikan sijil kelahiran mahupun sijil perkahwinan mereka.
b)     Perampasan tanah-tanah milik mereka bagi meneruskan projek pembinaan saluran paip gas dan minyak yang merentasi wilayan Arakan
c)      Menjadi mangsa perhambaan moden sebagai buruh paksa seperti bekerja tanpa gaji di tapak pembinaan jalan raya, kereta api, dan bangunan berek tentera.
d)     Sekatan makanan sehingga mereka hidup di dalam keadaan kebuluran 
e)      Sekatan ekonomi, kemudahan kesihatan dan kemudahan asas pendidikan
f)       Wanita-wanita dan remaja perempuan mereka dirogol secara beramai-ramai oleh tentera Myanmar
g)      Penyembelihan secara beramai-ramai seumpama tragedi 1942 apabila lebih 100,000 orang di kalangan mereka yang telah dibunuh.
h)     Pada tahun 1978, seramai 300,000 di kalangan mereka telah dihalau keluar secara massa ke Bangladesh. Kerajaan Bangladesh enggan untuk menyediakan bekalan makanan dan keperluan lain sehingga ramai di kalangan mereka mati kebuluran dan akibat penyakit.
Pada tahun 1991, tentera Burma sekali lagi telah melakukan operasi pembersihan apabila 268,000 ribu di kalangan mereka terpaksa melarikan diri kerana Myanmar ternyata tidak lagi selamat untuk mereka.


Info lanjut mengenai mereka rujuk link di bawah. Baca sampai habis, faham dan SEBARKAN.

http:// sozcyili.blogspot.com/2012/06/siapakah-umat-islam-rohingya.html
http://www.szlihin.com/2012/06/isu-pembunuhan-umat-islam-rohingya-di.html

Dari http://szlihin.com = 1. Sejak 3 hb Jun 2012 baru-baru ini, 10 orang Muslim di Taunggote, daerah Tongu dibunuh dalam sebuah bas yang sedang pulang dari majlis Tabligh untuk kembali ke Rangoon, oleh sekumpulan pengganas dan kumpulan rasis etnik Rakhine.
2. Mereka diserang setelah seorang wanita Rakhine dikatakan telah dirogol dan dibunuh oleh orang Rohingya. Lanjutan itu, puak pengganas Rakhine Buddha telah menyerang semua penduduk Islam di Akyap, ibu negeri Arakan.
(Propaganda KERAJAAN BURMA MENCETUSKAN KEBENCIAN KEPADA UMAT ISLAM )
3. Manakala kampung Sara Prang dan Tarang Shong di daerah Rathidong telah dibakar semuanya sehingga tidak ada seorang pun lagi yang tinggal. Akibatnya ketegangan telah tercetus apabila orang Islam Rohingya terus dijadikan sasaran oleh Buddhis Rakhine termasuk di kawasan kampung lain di seluruh wilayah Arakan.
4. Setakat ini pertempuran antara pendudukan etnik Rohingya Muslim dan pihak keselamatan telah merebak ke beberapa perkampungan lain. Laporan yang diterima, polis menembak ke arah penduduk dan sehingga kelmarin beberapa orang telah terbunuh sementara ramai yang cedera.

5. Berdasarkan maklumat langsung dari Maungdaw, sebenarnya ramai umat Islam Rohingya yang telah dibunuh dalam tempoh beberapa hari yang lalu. Dari berita Kaladan Press Network, dilaporkan 100 orang Rohingya telah ditembak mati dan lebih 500 orang lagi cedera di Maungdaw.

6. Namun, mayat mereka yang dibunuh telah diangkut oleh tentera dan polis dan sehingga kini tidak diserah kepada keluarga yang berkenaan. Oleh sebab itu tidak ada maklumat tepat bilangan yang terbunuh sehingga kini.

7. Pelarian Rohingya di Malaysia melaporkan bahawa mereka berhubung langsung dengan keluarga di Arakan dan mendapati ramai yang tercedera tapi tidak dibenarkan mendapat rawatan di hospital. Akibatnya ramai yang mati dalam keadaan tidak mendapat ubat dan rawatan yang diperlukan.

8. Lebih memeranjatkan, pihak keselamatan, polis dan tentera, kini dilaporkan telah bekerjasama dengan etnik Rakhine untuk melancarkan serangan ke atas etnik Rohingya Muslim. Walaupun darurat diisytiharkan di Maungdaw dan kini di seluruh Arakan, pihak polis dan pengganas Rakhine dilaporkan terus menyerang penduduk Rohingya tanpa belas kasihan.

9. Pihak berkuasa telah menguatkuasakan Akta 144 yang menghadkan pergerakan penduduk, namun etnik Rakhine telah dibiar bebas berkeliaran di bawah pengawasan polis untuk membakar rumah dan merampas barangan penduduk Rohingya.

10. Setakat ini, berita yang diterima, empat perkampungan telah diserang dan dibakar. Rumah penduduk di sebuah kampung Samamia Para @ Myothu Gitelah dibakar termasuk sebuah masjid turut dirosakkan.

11. Rumah orang Rohingya dikawal rapi oleh pihak keselamatan, namun bukan untuk melindungi mereka, akan tetapi untuk menembak mereka jika mereka keluar rumah. Lantaran itu, penderitaan umat Islam Rohinga dalam beberapa hari ini bertambah parah bila mereka tidak dapat keluar dari rumah untuk membeli keperluan makanan seharian.

12. 9 hb Jun 2012, sebuah kampung iaitu Hazmia Para telah juga diserang dan dibakar. 10hb Jun 2012 , dua kampung paling besar iaitu Warlispara dan Saki Para (dua kampung paling ramai umat Islam Rohingya) yang mempunyai Madrasah dan ribuan pelajar telah diserang oleh pihak Rakhine.

13. Dilaporkan ramai yang terbunuh , masjid dan Madrasah di kampung tersebut juga dibakar. Dari maklumat terkini, semua perhubungan terputus dari Arakan termasuk tidak membenarkan sebarang rakaman mengenai apa yang berlaku di Arakan. Hanya melalui rangkaian telekomunikasi dari bandar sempadan dengan Bangaladesh iaitu Maungdaw sahaja telefon boleh berfunsgsi untuk mendapat maklumat.

14. Kutukan keras dilemparkan terhadap pihak berkuasa Myanmar yang sejak 1982 telah melancarkan penghapusan etnik terhadap kaum Rohingya. Umat Islam Rohingya pernah diperlaku secara kejam oleh regim tentera Myanmar pada tahun 1982 yang mengakibat 100,000 orang Rahingya terbunuh.

15. Kini lebih 400,000 pelarian Rohingya berada di kem pelarian di Bangladesh, 60,000 di Thailand, 150,000 di Pakistan, 40,000 di Malaysia. Puluhan pelarian di kem pelarian di Kutupalong dan Coax Bazar di Bangladesh berada dalam keadaan sangat dhaif kerana pihak berkuasa Bangladesh tidak memberi sebarang bantuan.

16. Nasib umat Islam Rohingya yang berada di Myanmar berada dalam keadaan yang sangat buruk dan sangat tenat. Undang-undang dan operasi keselamatan Nasaka sejak 1982 telah mengakibat kesengsaraan yang berat ke atas Umat Islam Rohingya yang masih berada di wilayah Arakan, Myanmar .

17. Antara penderitaan yang dialami ialah perampasan rumah, tanah, ternakan, pemusnahan masjid, arahan tidak dibenarkan membaiki mana-mana Masjid, ratusan Masjid dimusnah dan diganti dengan Pagoda Buddha, perkahwinan dan pergerakkan yang dihadkan hanya dengan keizinan tentera, penangkapan, penyiksaan tanpa bicara, perkosaan wanita dan pemaksaan keluar dari Islam dan dipaksa mengganut Buddha.

18. Penduduk Rohingya didera sehingga tidak dibenarkan memiliki walaupun pisau atau parang untuk kegunaan di rumah kecuali dengan izin tentera. Malah mereka juga tidak boleh memiliki telefon bimbit. Ada yang ditangkap dan dipenjara sehingga 7 tahun hanya kerana memiliki telefon bimbit.

Semoga kerajaan Malaysia menyatakan pendiriannya mengenai pembunuhan umat Islam oleh regim tentera Myanmar supaya segera mengambil tindakan untuk mengerakkan inisiatif dari pihak ASEAN agar pembunuhan ini dapat dihentikan dan etnik Rohingya dibela dan dilindungi. Kita mesti bertindak tegas jika penyembelihan umat Islam di Myanmar berterusan. Kekejaman regim tentera Myanmar menzalimi umat Islam Rohingya di Myanmar mesti dihentikan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...