11 Mar 2015

13. FAKTA TENTANG NASA YANG PATUT ANDA TAHU

Ini adalah fakta tentang NASA atau  National Aeronautics and Space Administration yang patut korang tahu .Semua ni adalah soalan-soalan yang memang NASA cari jawapannya dalam eksplorasi angkasa yang menelan nilai trilion dollar ( cukup bagi makan masyarakat dunia yang miskin apatah lagi rakyat mereka).

1. NASA rancang menanam pokok di bulan, kalau mereka boleh hidup kita juga boleh 
Jika eksperimen berjaya, manusia akan mula dihantar kesana untuk mewujudkan planet baru .

2
2. Pencipta PISTOL AIR PAM Super Soaker squirt gun  adalah rekaan saintis  NASA Scientist yang membantu membina JET PENGEBOM STEALTH dan MISI GALILEO ke planet JUPITER. Beliau ialah Lonnie G. Johnson, seorang kacukan Amerika Afrika - jurutera dan  pencipta permainan itu .
081212-G-6008H-016
3.NASA mempunyai agen khas mereka sendiri yang lengkap bersnejata , mempunyai kuasa menahan anda / mengeluarkan waran geledah. Agen Khas ini di latih di Glynco, Georgia.

4. NASA membelanjakan jutaan dollar nak buat pena angaksa lepas sedangkan angaksawan soviet menggunakan pensel sahaja.Pen biasa tak boleh digunakan di angkasa memandagkan dakwatnya akan berterbangan di udara ( kesan tiada graviti)

5. NASA membangunkan keupayaan enjin jet yang mampu tmemendekkan masa ke Marikh kepada hanya beberapa hari. Berada lama di angkasa untuk masa yang lama bermakna anda terdedah kepada radiasi yang dalam dan rasa tidak selesa kepada tubuh badan akibat perubahan graviti dan tekanan.

6. NASA ada teleskop dipanggil  “Webb Telescope” yang akan dilancarkan pada 2018 dan akan berada sejauh 1,000,000 batu  jauhnya dari bumi. Sains eksplorasi angaksa ini akan membuat satu lagi perubahan dengan teleskop ini tetapi kosnya sentiasa meningkat dari jangakaan ( tiada siapa tahu jumlah sebenar )

7
Satu titik bintang mewakili bintang seperti matahari
7. Pakar  NASA mendakwa dalam 20 tahun mendatang, mereka akan boleh menjawab adakah kita ( manusia )bersendirian dalam alam cakerawala ini. Mereka mendakwa dalam 100 juta dunia(planet) di dalam Milky way Galaxy ini mungkin ada kehidupan yang cerdik .

8

8.NASA terpaksa merakam semula pendaratan di atas bulan. Tidak ada rakaman asli ''peristiwa penting itu ''.NASA mengaku 11 pita rakaman  APOLLO yang membuktikan mereka mendarat pada tahun 1969 terpadam semuanya..(sedey dengar cerita ni..hihihi)

Archive Pictures Mark The Last Manned Space Shuttle Mission
9. Tidur sebentar yang paling baik di angkasa tidak boleh lebih dari 26 minit. Itupun mereka akan merasa hilang keupayaan koordinasi tubuh dan bingung dalam tempoh setengah jam .
10
10. NASA ada saluran radio mereka sendiri dan hanya memainkan lagu rock alternatif ( ubahsuai). Sedikit INDY dan lagu alternatif lain juga dibenarkan juga.


11. Seorang budak berumur 15 tahun pernah sekali menggodam NASA dan menyebabkan mereka huru hara selama 21 hari akibat kegagaln sistem komputer. Budak itu kemudian menggodam Pentagon pula. Dia yang memanggil dirinya ''c0mrade'' menjadi orang paling muda menggodam yang pernah dipenjarakan kerana jenayah godam.


12. NASA membazirkan  655 juta dalam satu projek pada tahun 1999 akibat 1 pasukan gunakan unit metrik dan satu lagi pasukan gunakan unit English. Kesilapan sekecil itu menyebabkan kerugiaan ratus juta dollar! Silap unit ini menyebabkan kegagalan arah pandu data untuk dipindahkan  diantara 2 kumpulan tadi ( satu kumpulan kapal angkasa cuaca Marikh yang mengorbit planet itu dan satu lagi kumpulan penerbangan di Pasadena , California ( di BUMI)...sadis dan tragis.

13. NASA sentiasa di potretkan oleh HOLLYWOOD dengan ARMAGEDDON sebagai sebahagian bentuk latihannya. Kemudian seorang angaksawan muda ( belum expert) diminta untuk menentukan kesilapan santifik dalam cerita itu yang beliau jumpa. Kesemuanya berjumlah 168 ..hehehhe (cerita omputih tak boleh peraya sangat tuan...)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...