9 May 2010

Memikirkan TENATNYA ummah, tindakan segera diperlukan....


Di Malaysia, anak luar nikah dalam maksud pendaftaran kelahiran terdiri daripada kanak-kanak yang dilahirkan oleh pasangan ibu bapa yang tidak berkahwin tetapi maklumat dimasukkan ke dalam daftar dan sijil kelahiran. Pendaftaran tersebut dibuat di bawah peruntukan pendaftaran kelahiran anak tidak sah taraf.

Ada sesuatu yang luar biasa pada sijil kelahiran anak tidak sah taraf. Nombor sijil yang lazimnya tertera di bahagian kanan dokumen, dicetak di bahagian bawah. Ini menunjukkan bahawa pemiliknya tidak mengetahui ayah kandungnya.

STATISTIK

Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.

Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari. Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!

Amat menyedihkan kerana menurut statistik pendaftaran kelahiran kelahiran anak luar nikah dalam tempoh 4 tahun sahaja (1999-2003) 30,978 dari 70,430 (44%) orang bayi tidak sah taraf yang dilahirkan adalah anak orang ISLAM.

Pecahan mengikut negeri:

Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang
JUMLAH = 70,430 orang.( tidak termaasuk yang tidak didaftarkan, digugurkan, dijual dipasaran gelap, dibuang)

Para duat tidaklah boleh memandang sepi angka ini dan berlalu bak angin lalu:seperti tiada apa-apa yang berlaku. Andai tidak timbul keluh kesah hatinya dengan angka ini belumlah ia menjiwai peranannya sebagai pendakwah sepanjang zaman.Bukankah dengan angka ini kita sepatutnya dapat membaca sesuatu yang tersirat???

Dengan angka seumpama ini apakah boleh kita benarkan GERAKAN ISLAM KAMPUS sebagai contoh terus hanyut dengan perkara-perkara yang membazirkan masa mereka??? Apakah mereka jua berasa selesa kerana BHEP sudah tidak lagi mengancam mereka??? Maka mereka boleh sahaja melaksanakan method yang sama dakwah dari seawal thun 90-an tanpa mengambilkira statistik diatas?? atau terus hanyut dalam muzakaah dan muhasabah-muhasabah yang sebenarnya tidak pun diambil cakna??

Bukanlah menyalahkan Gerakan Islam Kampus secara mutlak, kerana tanggungjawab UMMAH ini terpikul atas setiap individu muslim. Namun jika perkara seumpama ini jika tidak termasuk dalam topik perbincangan maka perlu kita fikirkan benarkah kita Gerakan Islam Kampus? Apakah cukup HARAKI kita sekarang? Atau kita sekadar tenggelam dalam perbahasan ISTILAH...?? tanpa tindakan susulan dan UMMAH terus memandang kita dengan mata sayu yang uzur, tanpa suara kerana sudah tidak bisa berbicara, meminta belas IHSAN agar diselamatkan ia...

Dengan angka yang pastinya akan meningkat setiap tahun , generasi ini yang memiliki anak-anak perempuan pasti TIDAK AKAN HIDUP AMAN memikirkan keselamtan anak perempuan mereka... AYUH KITA LAKUKAN SESUATU....

1 comment:

Hasrul Nizam said...

salam ziarah salam perkenalan salam perjuangan,
pengislahan, tajdid diperlukan untuk semua peringkat masyarakat. golongan agama perlu main peranan penting.

ayuh bangkit bersama2 menegakkan kegemilangan Islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...